Wat houdt de behandeling met zouttherapie in? 

Zouttherapie wordt ook wel halotherapie genoemd. Tijdens de halotherapie wordt een halogenerator gebruikt. Dit is een medisch gecertificeerd apparaat wat natriumchloride, ofwel zuiver zout, vermaalt tot ultra fijne deeltjes van maximaal 5 micron. Ter vergelijking, één micron is een honderdste deel van de dikte van een vel krantenpapier. Een micron is dus extreem klein, waardoor het ook gemakkelijker ingeademd kan worden. 

De behandeling met zouttherapie vindt plaats in een speciaal ingerichte trailer. Deze trailer is namelijk volledig afgesloten, zodat de volledige ruimte gevuld kan worden met het vermalen micron zout. De halogenerator blaast het fijne gemalen zout de trailer in en zorgt voor een wolk van zout. Deze zout wolk wordt ook wel Dry Salt Aerosol (DSA) genoemd. 

De halogenerator zorgt er continu voor dat de ingestelde concentratie hetzelfde blijft wanneer het paard in de trailer staat. Je kunt de zout wolk bijna niet met het blote oog zien, maar na verloop van tijd proef je wel wat zout op je lippen. Dit is ook wat de paarden ervaren en je zult daarom ook merken dat ze meer gaan likken tijdens de behandeling. 

Wanneer de behandeling klaar is, kan het paard ook via een voor-uitloop uit de trailer. Dit is voor als het paard het bijvoorbeeld moeilijk vind om achterwaarts te gaan. Hierna is het belangrijk dat het paard minimaal een half uur kan stappen. Dit kan zowel aan de hand als in de stapmolen. Zolang het paard maar het hoofd naar beneden houdt, zodat het slijm wat los is gekomen opgehoest kan worden. 

Afhankelijk van de reden om zouttherapie te gebruiken, wordt het aantal behandelingen afgestemd. Je kunt hierover natuurlijk altijd vrijblijvend contact met mij opnemen. Ik beantwoord graag al jouw vragen! 

Contact PK Diertherapie