Benieuwd naar de geschiedenis van halotherapie? 

Al vroeg in de geschiedenis werd door Alexander de Grote bij toeval de werking van zout (himalaya zout) ontdekt. Ook grondlegger van de medische wetenschap Hippocrates schreef al over zoutstoombaden om longproblemen te behandelen.

In 1843 beschrijft medicus Dr. F. Bochkowski de werking van het zoute klimaat in de Poolse zoutmijnen. De mijnwerkers werden veel minder vaak ziek dan mijnwerkers in andersoortige mijnen. Men ontdekte dat de lucht in zoutmijnen, waarin veel zoutstof zit, helend werkt bij patiënten met longklachten. Speleotherapie werd een bekend een erkend fenomeen met betrekking tot een zeer effectieve behandelingsmethode zonder gebruik van medicijnen. Dit leidde in veel landen tot een explosieve toestroom van patiënten naar zoutmijnen. De toestroom was groter dan de capaciteit en de verre reis en hoge kosten waren voor veel mensen een groot probleem.

Halotherapie bood hier een oplossing voor. Eind jaren 80-90 van de vorige eeuw werd een techniek ontwikkeld die de condities in de zoutmijnen kon evenaren. Halotherapie is gebaseerd op het principe van Speleotherapie in de zoutmijnen en brengt de mogelijkheid van zout inhalatie therapie dichter bij de mensen.

In 1968 opent in Oekraine een kliniek die gespecialiseerd is in het behandelen van allergieën met behulp van zout.

Rond 1980-1990 worden de eerste kunstmatige zoutgrotten gebouwd en de Dry Salt Generator (Halogenerator) werd ontwikkeld.

Deze 100% natuurlijke vorm van therapie is inmiddels in Europa, Amerika en vele andere landen sterk in opkomst. Al vele jaren wordt de Halotherapie in Australië toegepast bij racepaarden. Zowel voor de race als achteraf.

Ook in Nederland groeit het aantal mogelijkheden voor Halotherapie de zogenaamde zoutkamer de laatste jaren sterk.

Steeds meer paardeneigenaren wereldwijd ervaren de positieve effecten die zouttherapie op hun paarden heeft. Ben jij ook benieuwd wat voor effect het op jouw paard heeft? Neem dan vrijblijvend contact op, of lees meer over halotherapie!