Wat is de werking van halotherapie? 

Bij zouttherapie, ofwel halotherapie, wordt door een halogenerator ultra fijn droog vermalen zout de therapie ruimte in geblazen. Deze zoutdeeltjes zijn zo klein, dat ze met het blote oog bijna niet te zien zijn. Het klimaat wat in de therapie ruimte ontstaat is vergelijkbaar met het klimaat dat in zoutmijnen gevonden wordt.

Deze zoute lucht wordt ingeademd door het paard en komt zo tot diep in de longen en longblaasjes terecht. De microscopische kleine zoutdeeltjes zorgen in de longen voor een ontstekingsremmend, bacteriedodend en schimmeldodend effect. Het zout lost het slijm, oftewel mucus, in de longen op. Als reactie hierop zal het paard gaan hoesten en zo wordt het slijm of snot naar buiten gewerkt.

Dit slijm of snot kan verschillende kleuren hebben. Groen/geel snot kan wijzen op een infectie, wittig snot kan wijzen op allergenen in de longen (stof, pollen o.i.d.). Het is een goed teken als het snot waterig en kleurloos is of wordt, dan zijn de longen schoon en gezond.

Ook goed voor de huid!

Het zout heeft niet alleen een ontstekingsremmend, antibacterieel en schimmeldodend effect op de longen. Het zout daalt namelijk gedurende de behandeling ook neer op de huid van het paard en heeft daar dezelfde werking. Door de Halotherapie zien we een bijzonder snel herstel van huidaandoeningen bij paarden. Door de helende werking van het zout verdwijnt namelijk de jeuk; het paard zal hierdoor minder bijten en schuren. Hierdoor is nieuwe haargroei ook snel mogelijk. Het paard zal zich zeker een stuk beter, relaxter en vrolijker voelen.

Daarnaast ook goed voor de weerstand!

Uit onderzoek is gebleken dat dankzij halotherapie het aantal witte bloedlichaampjes significant stijgt. Met als gevolg dat de zuurstofopname wordt verhoogd en daardoor wordt de weerstand van het paard enorm verbeterd. Met Halotherapie wordt gewerkt aan een optimale conditie van het paard waardoor deze ook beter kan presteren en het maximale kan geven.

Jouw paard wordt dus weer gezond en fit! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw paard? Neem dan vrijblijvend contact met mij op, of lees meer over de mogelijkheden en de werking van halotherapie!